نحوه ی ثبت بین المللی

معمولاً در زمینه ثبت علامت تجاری، اختراع و یا طرح صنعتی در ساير كشورها (و به اصطلاح به صورت بین المللی)  سه روش وجود دارد که به ترتیب عبارتند از: 

  1. ثبت مستقیم در کشور مورد نظر:   در این روش نیاز دارید تا خود حضوراً و یا توسط وکیل محلی مستقر در آن کشور، اقدام به ثبت علامت تجاری، اختراع و یا طرح صنعتی خود نمائید.  در صورتی که کشورهای زیادی را برای ثبت مدنظر دارید، استفاده از راههای دیگر ثبت بین المللی توصیه می شود. 

  2. ثبت از طریق ادارات منطقه‌ای:   معمولا بین چندین کشور که در یک منطقه جغرافیایی خاصی کنار هم قرار دارند و یا منافع مشترکی را دنبال می نمایند، قراردادهایی مشترک به منظور ثبت و حمایت از علامت تجاری، اختراع و یا طرح صنعتی منغقد شده است و به موجب آن اداره ای ویژه نیز تأسیس شده است. مانند اداره منطقه ای مالكيت صنعتی آفريقا؛ اداره ثبت علایم تجاری بنلوكس؛  اداره هماهنگسازی بازارهای داخلی اتحاديه اروپايی؛ سازمان مالكيت فكری آفريقا و مانند آنها در سایر مناطق جغرافیایی.  بنابراین، در صورتی که کشورهای هدف برای ثبت در یک منطقه جغرافیایی خاصی مجتمع هستند، استفاده از این روش(با در نظر گرفتن شرایط لازم برای استفاده) می تواند مناسب باشد.

  3. ثبت بین المللی:  در مورد حقوق بین المللی علائم تجاری، اختراعات، طرح های صنعتی، نشانه های جغرافیایی، کپی رایت و سایر موضوعات مختلف حقوق مالکیت فکری معاهدات و کنوانسیون های بین المللی بسیاری(حدود 27 معاهده) به تصویب کشورها رسیده و عمدتاً تحت مدیریت سازمان جهانی مالکیت فکری(وایپو) در ژنو سوئیس قراردارند و اجرا می گردند.  برخی از معاهدات یاد شده مربوط به ماهیت موضوع (ایجاد حق و تکلیف) هستند، برخی به نحوی ثبت بین الملی و شرایط شکلی ثبت بین المللی پرداخته اند و برخی دیگر نیز طبقه بندی و دسته بندی موضوعی ثبتها را تعیین نموده اند.

 

 معاهداتی که در زمینه نحوه ثبت بین المللی می باشند، در صورت عضویت کشورمان به آنها، مراحل ثبت بین المللی را هم از لحاظ هزینه، هم از لحاظ زمان و نیز از جهت سایر معضلاتی که ممکن است در مسیر ثبتی رخ دهد، به متقاضی کمک فراوانی می کنند.

بنابراین، معاهداتی را که ایران به آنها در زمینه ثبت بین المللی ملحق شده است، به متقاضی ثبت کمک می کند تا با تهیه درخواست ثبت بین المللی(با رعایت شرایط لازم وفق آن معاهدات) در اداره مربوطه، و پرداخت هزینه بین المللی ثبت(به فرانک سوئیس) بسیاری از دشواری های ثبتی را دیگر متحمل نشود.

 

........................................................................................................................................................

معاهدات و کنواسیون های مربوط به ثبت بین المللی:

در زمینه ثبت بین المللی علامت تجاری: 

1-  موافقتنامه مادرید در زمینه ثبت بین المللی علائم تجاری(در ایران قابلیت اجرایی دارد)

2- پروتکل مربوط به موافقتنامه مادرید در زمینه ثبت بین المللی علائم تجاری (در ایران قابلیت اجرایی دارد)

 

در زمینه ثبت اختراع:

1-  معاهده همکاری در زمینه ثبت بین المللی اختراع (PCT)

2-   معاهده بوداپست در زمینه به رسمیت شناختن بین المللی نگهداری میکروارگانیسم ها به منظور انجام روند ثبت اختراع

 

در زمینه ثبت طرح های صنعتی:

معاهده لاهه در مورد ثبت بین المللی طرح های صنعتی(با سه ویرایش آن) که ایران تاکنون عضو این معاهده نشده است

 

در زمینه نشانه های جغرافیایی:

موافقتنامه لیسبون در زمینه حمایت از اسامی مبدآ(جغرافیایی) و ثبت بین المللی آنها (در ایران قابلیت اجرایی دارد)

 

........................................................................................................................................................

نقش دفتر حقوقی نوبان در ثبت بین المللی 

دفتر حقوقی نوبان در کلیه روش های ثبتی یاد شده در فوق و در کلیه مراحل ثبتی (مطرح در داخل هر یک از روش ها) کمک یار متقاضی ثبت خواهد بود و این موضوع یکی از خدمات اصلی و تخصصی این دفتر به شمار می آید.

لازم است خاطرنشان گردد که دفتر حقوقی نوبان برای ثبت طرح صنعتی به ویژه در اداره انحادیه اروپا از تجربه و ارتباط با همکاران در آن منطقه برخوردار می باشد.

دفتر حقوقی نوبان علاوه بر تخصص کافی، به دلیل داشتن همکاران توانمند خارجی که هر یک در کشورهای تبعه خود دارای دفاتر مخصوص و مجهز برای این موضوعات می باشند، می تواند خدمات مطمئن و استانداردی را در این زمینه به مشتریان خود ارائه نماید.

 

........................................................................................................................................................

لینک های مرتبط:

ادارات مهم مربوط به مالکیت های فکری

سازمان مالکیت فکری آفریقا (OAPI)

سازمان مالکیت صنعتی منطقه ای آفریقا (ARIPO)

سازمان ثبت اختراعات اوراسیا

راهنمای ادارات مالکیت صنعتی ملّی و منطقه ای وایپو 

اداره مالکیت فکری بلیز

اداره مالکیت فکری کشورهای بِنِلوکس (BOIP)

اداره ثبت اختراعات اروپا (EPO)

اداره ثبت اختراعات ژاپن (JPO)

اداره مالکیت فکری انگلستان

اداره کپی رایت آمریکا

اداره اختراع و علامت تجاری آمریکا (USPTO)

سیستم استاندارد بین المللی در مورد کد گذاری آثار صوتی و تصویری (ISAN)