ایران رسماً به معاهده ثبت بین المللی اختراعات ملحق شد.
ایران با امضا و تودیع سند مربوط به معاهده ی همکاری در زمینه ثبت بین المللی اختراعات(PCT) در تاریخ 13 تیرماه 1392، رسماً به عنوان یکصد و چهل و هشتمین(148) عضو این معاهده پذیرفته شد. لازم به ذکر است که ایران تا 17 مهرماه 1392 فرصت دارد خود را آماده ی اجرای این معاهده نماید. به عبارت دیگر، از تاریخ 17 مهرماه 1392 این معاهده نسبت به ایران اجرائی خواهد شد. اصل خبر به انگلیسی را در اینجا بخوانید.
با الحاق ایران به معاهده همکاری در زمینه ثبت بین المللی اختراعات، بسیاری از موانع و مشکلات مخترعان ایرانی و خارجی به صورت متقابل مرتفع می شود. بدین صورت که، مختراعان ایران دیگر نیازی ندارند برای ثبت اختراع خود در کشورهای دیگر(عضو این معاهده) در تک تک آن کشورها وکیل استخدام نمایند و یا شخصاً در آن کشورها ثبت اختراعات خود را پیگیری کنند. با عضویت در این معاهده، مخترع ایرانی کافیست به اداره اختراعات کشور خودمان مراجعه نموده و در همانجا درخواست خود برای ثبت در کشورهای متعدد را انجام نماید. سپس این از فعالیت های اداره اختراعات کشور ماست که به درخواست متقاضی ایرانی، در کشورهای مورد درخواست وی ثبت اختراع او را پیش ببرد.
نسبت به متقاضی ثبت اختراع خارجی نیز به همان صورت عمل خواهد شد. یعنی متقاضی خارجی نیز(که کشورش عضو این معاهده است) دیگر مجبور نخواهد بود در ایران وکیل استخدام نماید تا ثبت اختراعش را پیش ببرد و یا خودش با حضور در ایران درخواست ثبت اختراع خود را انجام دهد. لذا، ایشان برای این موضوع کافیست در اداره ثبت اختراع کشور خودش درخواست نماید که قصد دارد اختراعش در ایران نیز به ثبت برسد.
در تمام موارد یاد شده در فوق، رویه و نحوه ثبت اختراع بین المللی به تفصیل در متن معاهده ی یاد شده و دستورالعمل های آن تشریح شده و تکالیف و اختیارات اداره های ثبت اختراع، سازمان جهانی مالکیت فکری، ادارات بزرگ منطقه ای مربوط به بررسی اختراعات و نحوه درخواست، هزینه های ثبت، و سایر موارد در آن مشخص شده است.
لازم به یادآوری است که مجلس شورای اسلامی در سال 1386 متن معاهده را به مطابق قانون اساسی تصویب نموده بود که به دلیل عدم آماده سازی اداره اختراعات ایران سند الحاق از آن زمان تاکنون به سازمان جهانی مالکیت فکری(وایپو) تودیع نشده بود.
خوشبختانه، در روزهای اخیر، ریاست محترم سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با حضور در وایپو طی مراسمی این سند را امضا و تودیع نمودند.
در این مراسم که سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در دفتر اروپایی سازمان ملل متحد در ژنو و جمعی از مدیران ارشد سازمان جهانی مالکیت معنوی و ثبت اسناد واملاک کشورمان نیز حضور داشتند؛ مدیرکل سازمان جهانی مالکیت معنوی «وایپو» ضمن تأیید پیشرفت های شگرف کشورمان در حوزه علم و فنآوری و تامین و تجهیز زیرساخت های لازم دیجیتالی، ورود ایران به عنوان کشوری مهم در حوزه مالکیت معنوی به این معاهده مهم را کمک به جهان شمولی هرچه بیشتر این معاهده عنوان کرد.
"فرانسیس گری" هم چنین با اشاره به حضور فعال ایران در مذاکرات و نشست های مختلف وایپو، اظهار داشت : ایران یکی از کشورهای اثرگذار در فرایند مذاکرات و تدوین اسناد و معاهدات مربوط به حوزه مالکیت معنوی می باشد.
معاون قوه قضاییه و رییس سازمان ثبت اسناد واملاک کشورمان نیز طی سخنانی با اشاره این که زندگی امروز بدون توجه به مالکیتهای معنوی که بخشی از موجودیت انسان هاست، بی معنی است گفت: اجرای عدالت بدون توجه به حقوق ناشی از مالکیت معنوی، مقدور نخواهد بود.
وی با تأکید بر نقش مهم سازمان جهانی مالکیت معنوی در ایجاد هنجارهای مناسب و عادلانه در زمینه IP و ارتقای نظم حقوقی بین الملل گفت: نقش مدیران این سازمان مهم بین المللی، در برهه رشد و شکوفایی فعلی، تاریخی و اثرگذار است.
معاون قوه قضاییه کشورمان یادآور شد: رشد فزاینده نوآوریها و اختراعات در کشور ما کاملا محسوس و انکارناپذیراست و مسئولیت ما و شما، توجه به حقوق ناشی از این تلاش ها است.
وی گفت: کشور ما حدود صد سال سابقه ثبت حقوق مالکیت های معنوی در سطح ملی دارد و امروز سیستم ثبت اختراعات، علایم تجاری، نشانه های جغرافیایی کالا و طرح های صنعتی با برخورداری از پیشرفته ترین روش ها و نرم افزارها به نحو الکترونیک و شبانه روزی در سطح ملی، خدمات ثبتی را ارایه می نماید.
تویسرکانی با اشاره به این که جمهوری اسلامی ایران علاوه بر اجرایی کردن معاهدات متعدد مالکیت صنعتی، تلاش فراوانی در جهت ایجاد زیرساخت های لازم برای اجرای فعالانه و اثربخش «PCT » انجام داده است، یادآور شد: تصویب قانون در پارلمان کشور مبنی بر اجازه الحاق به این معاهده، یکی از این اقدامات بوده است.
وی گفت: خوشبختانه امروز با تودیع سند الحاق این معاهده به سازمان جهانی مالکیت معنوی، آمادگی ارایه خدمات الکترونیک و غیر حضوری به متقاضیان در این بخش وجود دارد.
رییس سازمان ثبت اسناد و املاک کشورمان ضمن قدردانی از تلاش های دکتر فرانسیس گری؛ مدیرکل وایپو و سایر مدیران این سازمان؛ بر لزوم تداوم و توسعه همکاری های دو جانبه، بیش از پیش تأکید کرد .