حمایت از حقوق مالکیت صنعتی گام بزرگی در حرکت به سوی اقتصاد دانای محور است

1392/02/12

به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، دکتر "محمد نهاوندیان" رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران که در همایش «ضمانت اجرای حقوق مالکیت صنعتی؛ نقد و بررسی آرای قضایی» به مناسبت روز جهانی مالکیت فکری سخن می گفت، با اشاره به نقش مهم نظام حقوقی حمایت از مالکیتهای فکری در حرکت به سوی اقتصاد دانایی محور، افزود: در دنیای امروز، اقتصاد دانایی محور هر روز به طور فزآینده ای مورد توجه قرار می گیرد به طوری که بعد از بحرانهای جهانی در اقتصادهای پردرآمد سنتی هم که حتی در بخش خدماتی رشد زیادی پیدا کرده بودند، آسیب های زیادی دیدند اما اقتصادهای مبتنی بر دانش، دچار آسیب های به مراتب کمتری شدند.

وی اظهار داشت: متأسفانه نظام اقتصادی کشور ما نیز هنوز در مرحله گذار از اقتصاد مبتنی بر منابع طبیعی به سوی اقتصاد مبتنی بر بهره وری است و تا رسیدن به اقتصاد دانایی محور راه بلندی در پیش دارد.

نهاوندیان با تقدیر از فعالیتهای مؤثر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در بخش حمایت از حقوق مالکیت فکری افزود: اگر بخواهیم سرعت حرکت خود به سمت این نقطه از اقتصاد را افزایش دهیم، قطعا" باید بتوانیم حمایتهای لازم را در نظام حقوقی از مبتکران، مخترعان و صاحبان فکر و اندیشه انجام دهیم.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران با اشاره به نقش مهم نظام اخلاقی جامعه در پذیرش مالکیت فکری به عنوان یک حق اساسی خاطر نشان کرد: تا زمانی که در نظام اخلاقی جامعه، مالکیت فکری به عنوان یک حق  مسلم مورد احترام تلقی نشود، مقررات حقوقی نیز تحقق بالایی نخواهند داشت.

وی با طرح این پرسش که چرا هنوز در نظام تربیتی و اخلاقی جامعه ما سرقت مالکیت های مادی و فکری از یک درجه و مصداق واحدی از سرقت تلقی نمی گردند، گفت: اقتصادهایی که این مفاهیم را به خوبی تفهیم و تثبیت کرده اند، توانسته اند شاهد گسیل نیروهای فرهیخته جامعه خود به سمت اختراع، ابداع طرح های صنعتی و ایجاد و ترویج برندها و نشان های تجاری باشند.

نهاوندیان افزود: ورود مالکیتهای فکری در حوزه اقتصاد به عنوان یکی از عوامل تولید و دارایی های اقتصادی، زمانی مورد رغبت قرار می گیرد که توازن های لازم در مجموعه و نظام اقتصادی برقرار باشد.

وی ادامه داد: بدون شک تلاش برای ابتکار و آوردن ایده ها و فناوریهای نو در یک اقتصاد رانتی فراهم نیست و اگر این تلاشها در مقایسه با رفتارهایی که به کسب درآمدهای یک شبه و بادآورده قرار گیرند، بدون شک راه دوم، راه آسان تری برای کسب منفعت خواهد بود.

رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران افزود: از این رو بین تقویت نظام حقوقی مالکیت فکری و سالم سازی نظام اقتصادی و از میان برداشتن درآمدهای رانتی یک رابطه بسیار جدی وجود دارد.

وی گفت: مایه تأسف است که بعد از مدتها تلاش و حرکت جدی در کشور بعد از جنگ تحمیلی که سعی شد برخی از میراثهای اقتصاد جنگی که نظام توزیع، اداری بود و به تبع آن رانتهایی ایجاد شده بود، اصلاح و حذف گردد؛ ولی در سال گذشته، مجددا" با چند نرخی شدن بازار ارز و متعاقب آن چند نرخی شدن کالاها باز هم شاهد برگشت شرایط گذشته بودیم که در این زمینه با توجیهات مختلفی از سوی مسئولین مربوطه روبرو بودیم.

نهاوندیان افزود: برای تحقق نظام مالکیت فکری، اقتصاد دانش بنیان لازم است و باید همزمان و هم جهت در سه محور حقوقی، اخلاق عمومی و نظام ارزش اقتصادی و اصلاح سیستم اقتصادی حرکت کنیم که این مستلزم همکاری نهادهای ذیربط است.

وی اظهار داشت: اگر چندین سیگنال متفاوت به جوانان در اقتصاد داده شود طبعا" نمی توانیم به سمت افزایش بهره وری بر مبنای نوآوری و خلاقیت حرکت کنیم. رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در خاتمه از آمادگی این اتاق جهت همکاری با سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به عنوان مرجع ثبت مالکیت های فکری جهت گسترش مفاهیم این حقوق برای حمایت از مخترعین، علائم تجاری و نشانه های جغرافیایی برای پویایی اقتصاد کشور خبر داد.

منبع: سایت رسمی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور